Fair Practice binnen ADE
De Fair Practice Code is dé gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Aan de hand van de vijf codes (solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie) zet ADE zich graag in voor een toekomstbestendige sector.
ADE past de richtlijnen vanuit de Fair Practice Code toe in alle facetten van de conferentie, het festival en de eigen organisatie.
De conferentie
De Fair Practice Code vertaalt zich in de conferentie o.a. in een eerlijke betaling volgens de uitgangspunten van Fair Pay en aandacht voor de borging van auteursrechten. Voor de moderators geldt een vast honorarium, ook in de afspraken met de subconferenties om dit ook buiten de eigen programmering te waarborgen. Voor de sprekers in de panels geldt dat hier niet één vaste lijn in getrokken kan worden aangezien het afhankelijk is van het type sprekers welke betaling passend is. Veel gevestigde namen komen tevens vrijwillig spreken vanuit het oogpunt van kennisdeling, uitzonderingen zijn sprekers die via bijvoorbeeld een agentschap of speakers academy worden geboekt. Voor onbekende sprekers of beginnende kunstenaars geldt dat deze altijd conform de richtlijnen betaald worden, ook bij de nieuwe onderdelen zoals Club LAB en de programmering binnen de conferentie.
Door het gehele conferentie programma wordt met veel zorg zo inclusief mogelijk geprogrammeerd. Het gaat hierbij niet alleen over culturele of etnische achtergrond, maar ook over gender, seksuele geaardheid, leeftijd, kennis en vaardigheden en sociaaleconomische achtergrond.
De organisatie produceert de gehele conferentie met oog op kwaliteit en duurzaamheid. Als deelnemer aan de "Green Deal Circular Festivals" werkt ADE pro-actief mee aan het circulair produceren van de conferentie.
Het festival
Door de breedte van het aanbod dat in samenhang door ADE wordt gebundeld en gepresenteerd, komen veel bezoekers voor het eerst in aanraking met elektronische muziek, en de ruimte voor zelfexpressie, identiteitsvorming en verbinding met andere groepen en community building die binnen de clubcultuur ontstaat. Er zijn diverse sub-events binnen ADE gegroeid, waarvan de samenwerking met GDE (ook wel Gay-ADE) waarschijnlijk de bekendste is: specifiek aanbod gericht op de queer community onder de vlag van ADE.
Sinds 2022 draagt ADE actief bij aan het creëren van veilige en ‘eigen’ plekken voor niet- dominante culturele stromingen. De Festival Ontwikkelcommissie ‘herverdeelt’ ADE inkomsten door ondergerepresenteerde initiatieven een bijdrage te geven op basis van aanvragen. Een onafhankelijke en commissie met een brede vertegenwoordiging uit het veld beoordeelt de aanvragen en kijkt hierbij naar nieuwe muziekstijlen, maar ook naar de spreiding in de stad, en een evenwaardige vertegenwoordiging van verschillende communities.
Het festival omvat ook sideprogrammering onder de noemer ‘Partners en Friends’, waarbinnen grotendeels gratis aanbod wordt gepresenteerd, in 2023 waren dit 229 events. Deze programma onderdelen produceert Stichting ADE niet zelf, maar is als overkoepelend platform voorwaardenscheppend in de kaders waarbinnen al deze events plaatsvinden en worden ontsloten naar het publiek. Denk hierbij aan vergunningen, maar ook richtlijnen op het gebied van sociale veiligheid en promotie naar het publiek. ADE werkt hiervoor nauw samen met de Gemeente Amsterdam, en fungeert als verbinder voor alles wat door clubs en andere instellingen wordt georganiseerd. Zo is succesvol ingezet op de spreiding van de Partners & Friends events mede dankzij de intensieve samenwerking met Zuidoost City; in 2023 vonden voor het eerst 17 venues en 42 events plaats in Zuidoost.
Eigen organisatie
De organisatie bestaat uit een kleine vaste kern van werknemers dat in aanloop naar ADE zich uitbreidt met een groot aantal freelancers. Voor al het personeel (zowel vast als zzp) geldt een medewerkershandboek. Hierbinnen staat omschreven welke waarden ADE nastreeft, wat de gedragsafspraken zijn voor een veilige werkomgeving en een uitgebreide handleiding wanneer hierbinnen grenzen worden overschreden. Zo begeleidt de procedure in de route naar een externe vertrouwenspersoon en eventuele (juridische) ondersteuning en bescherming van een melder in een dergelijk traject. Voor de ontwikkeling van deze werkwijze is ADE ondersteund door vertrouwenspersoon.nl.
Stichting ADE hecht naast een veilige werkomgeving ook grote waarde aan een goede mentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid van het personeel, in het bijzonder omdat de druk rond het festival zeer hoog kan zijn. Een van de initiatieven is ‘open up’, waarvan de procedure tevens omschreven staat in het handboek, en een werknemer de mogelijkheid biedt anoniem mentale ondersteuning te zoeken. Ook wordt er in de maanden in aanloop naar het festival een gratis programma aangeboden gericht op fysieke en mentale weerbaarheid, bestaande uit ademhalingslessen, yoga en fitness.
Tegenover werk staat een eerlijke vergoeding en hierbij houdt ADE zoveel mogelijk de CAO van het VNPF aan. Met freelance medewerkers worden redelijke en eerlijke project afspraken gemaakt waar een startende junior functie minimaal €190,- per dag ontvangt. Tijdens de conferentie werken veel studenten op verschillende plekken door het evenement, zij ontvangen hiervoor punten van de opleiding.
Heb je meer vragen over de Fair Practice Code binnen ADE? Neem gerust contact met ons op.